Πλαίσιο μεθοδολογίας του STEAM.

Τι είναι, πώς εφαρμόζεται και πώς αναλύεται κάθε πυλώνας του

Το Αποτέλεσμα αφορά τη δημιουργία ενός πλαισίου μεθοδολογίας STEAM (Οδηγός) το οποίο περιλαμβάνει τι είναι, πώς εφαρμόζεται, πώς αναλύεται κάθε πυλώνας του STEM, πώς οι Τέχνες συνδέουν το τεχνοκρατικό μέρος του STEM με τον πολιτισμό μέσω διεπιστημονικών τμημάτων διδασκαλίας.

Ο οδηγός αποτελείται από τα εξής μέρη:

α) έρευνα σε κάθε χώρα-εταίρο (Ελλάδα, Τουρκία, Ρουμανία, Ιταλία και Λιθουανία) με τίτλο ""Συνδέοντας την Τέχνη με την Επιστήμη και την Τεχνολογία, εκπαιδευτικές πρακτικές STEAM μπροστά στην τεχνολογική ανάπτυξη"". Η έκθεση παρουσιάζει τόσο τη συγκριτική κατάσταση όσο και την κατάσταση ανά χώρα με τη βοήθεια σχεδιαγραμμάτων, πινάκων κ.λπ.

β) τον ορισμό του Θεωρητικού Πλαισίου-Μεθοδολογίας-Εκπαιδευτικών Πρακτικών STEAM, τα οφέλη του μοντέλου STEAM στην εκπαίδευση, τα χαρακτηριστικά της γενικής ψηφιακής γνώσης και κατανόησης των οποίων είναι απαραίτητη προκειμένου να είναι σε θέση να υλοποιήσουν τις δράσεις (μεθόδους και τεχνικές) για την υλοποίηση του στόχου τους.

γ) τη μέθοδο εφαρμογής των εκπαιδευτικών πρακτικών STEAM για κάθε στάδιο, εστιάζοντας στα ζητήματα και τα στοιχεία που πρέπει να δ) τη σημασία, την ανάλυση και την εφαρμογή των εκπαιδευτικών μεθοδολογιών και προσεγγίσεων της μάθησης με βάση το παιχνίδι (project based learning) και της μάθησης με βάση την ολοκλήρωση ενός έργου (project based learning). Η τελική έκδοση του μεθοδολογικού πλαισίου (οδηγός) μεταφράζεται στις γλώσσες των εταίρων και στα αγγλικά. Επιπλέον, κάθε εταίρος τύπωσε σε σκληρό εξώφυλλο 150 αντίτυπα του πλαισίου μεθοδολογίας (οδηγός) στη γλώσσα του για τη διάδοση των αποτελεσμάτων του έργου και την ενημέρωση του κοινού σχετικά με τη σημασία της προσθήκης των τεχνών στην εκπαίδευση. STEM. Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Άρτας, εκτός από τα 150 αντίτυπα, τύπωσε 75 αντίτυπα στα αγγλικά τα οποία στάλθηκαν σε φορείς και οργανισμούς που ασχολούνται με το STEAM (stakeholders) σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.

2. Ολοκληρωμένη πλατφόρμα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης

για εκπαιδευτικούς που επιθυμούν να γνωρίσουν την εκπαίδευση STEAM

"Το Αποτέλεσμα αφορά τη δημιουργία μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας πληροφόρησης και εξ αποστάσεως εκπαίδευσης για εκπαιδευτές/εκπαιδευτικούς που επιθυμούν να ασχοληθούν με το κομμάτι του STEAM (η πλατφόρμα αναπτύσσεται με τη λογική του λογισμικού ανοικτού κώδικα). Συγκεκριμένα, περιλαμβάνει την ανάπτυξη και υποστήριξη του ηλεκτρονικού συστήματος διαδραστικών εκπαιδευτικών υπηρεσιών, οι οποίες προσφέρουν μια ολοκληρωμένη λύση για τη διαχείριση και παρακολούθηση της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Στο πλαίσιο του 2ου πνευματικού αποτελέσματος του έργου, περιλαμβάνεται σαφώς η ανάπτυξη του αντίστοιχου εκπαιδευτικού υλικού από τους εταίρους της κοινοπραξίας καθώς και ενός εγχειριδίου χρήσης της πλατφόρμας. Το εκπαιδευτικό περιεχόμενο που θα αναπτυχθεί για τις ανάγκες της πλατφόρμας είναι διαδραστικό, χαρακτηρίζεται από ποικιλία, προσφέρει δυνατότητες εύκολης πλοήγησης και δίνει έμφαση στη διασφάλιση της κατανόησης και της ενεργού συμμετοχής. Υποστηρίζει τη διεπιστημονική προσέγγιση της γνώσης και ενισχύει τη διερευνητική και συνεργατική μάθηση. Πουθενά δεν θεωρείται επαρκής ή πλήρης η παρακολούθηση της εκπαίδευσης με απλή λήψη ή απλή ανάγνωση αναρτημένων ψηφιοποιημένων εγγράφων.                                   
   
Η πλατφόρμα, το εκπαιδευτικό υλικό και το εγχειρίδιο χρήσης είναι διαθέσιμα στις γλώσσες των εταίρων καθώς και στα αγγλικά. Τη γενική διαχείριση της πλατφόρμας θα έχει το Αναπτυξιακό Κέντρο Θεσσαλίας, ενώ σε κάθε εταίρο του έργου ορίζεται ένας τοπικός διαχειριστής (local administrator). Τέλος, η πλατφόρμα περιλαμβάνει μια ηλεκτρονική βιβλιοθήκη εκπαιδευτικών πόρων (e-Library), η οποία επιτρέπει την αμφίδρομη χρήση και επικοινωνία μεταξύ του εκπαιδευόμενου και του εκπαιδευτή. Ο εκπαιδευτής έχει τη δυνατότητα να μοιράζεται αρχεία με τον χρήστη, αποθηκεύοντας ψηφιακά έγγραφα, καθώς και άλλα αρχεία που συμβάλλουν στην ενδυνάμωση του χρήστη, στην ανάπτυξη του επαγγελματικού του προφίλ, στη βελτίωση της ποιότητας της εργασίας του ή/και στην αποτελεσματικότερη ανάδειξη των αποτελεσμάτων της. Είναι ένας χώρος αμφίδρομης επικοινωνίας, αφού ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να ""ανεβάζει"" αρχεία ζητώντας την ανατροφοδότηση του διδάσκοντα. Η χρήση της προσωπικής βιβλιοθήκης είναι αμφίδρομη: εκτός από την προτεινόμενη βιβλιογραφία και το ανοικτό εκπαιδευτικό περιεχόμενο (Open Education Resources) που εντοπίζεται, προτείνεται και ""ανεβαίνει"" από τον διδάσκοντα, παρέχεται και η δυνατότητα ""ανέβασμα"" αρχείων από τον χρήστη.
"

3. Εκπαιδευτικά σενάρια διδασκαλίας

με χρήση εκπαιδευτικών πρακτικών STEAM

Το αποτέλεσμα αφορά την ανάπτυξη και τη δημιουργία εκπαιδευτικών σεναρίων διδασκαλίας με τη χρήση εκπαιδευτικών πρακτικών STEAM. Κάθε εταίρος, ανέπτυξε και δημιούργησε από την αρχή εκπαιδευτικά σενάρια για καθέναν από τους πέντε βασικούς πυλώνες του STEAM: 1. S - Φυσικές Επιστήμες 2. Τ - Τεχνολογία 3. E - Μηχανική 4. Α - Τέχνες 5. Μ - Μαθηματικά. Δηλαδή, κάθε εταίρος ανέπτυξε τελικά 15 εκπαιδευτικά σενάρια και όλοι οι εταίροι μαζί ανέπτυξαν 90 εκπαιδευτικά σενάρια (18 για κάθε πυλώνα).

Ο ρόλος των πυλώνων του STEAM είναι κυρίως να επιλέξουν τα χαρακτηριστικά εκείνα που μπορούν να ενσωματωθούν στη διδακτική διαδικασία, να εμπλακούν εποικοδομητικά οι εκπαιδευτικοί και πώς να επιλέξουν μεθόδους διδασκαλίας. Οι εταίροι είχαν την ευκαιρία ανάλογα με την τεχνογνωσία τους να αναπτύξουν τα εκπαιδευτικά και τεχνικά χαρακτηριστικά των διδακτικών σεναρίων, σε σχέση με το πρόγραμμα σπουδών της χώρας τους.

Αντιλαμβάνεται κανείς ότι τα αποτελέσματα αυτού του συγκεκριμένου πνευματικού αποτελέσματος θα είναι άμεσα:

A. Στην αυτοματοποίηση των καθημερινών διαδικασιών στη διδασκαλία

B. Στην κατασκευή λύσεων με φυσικό τρόπο και επομένως στην επίλυση προβλημάτων

C. Στο σχεδιασμό και την υλοποίηση της λύσης και έμμεσα 1. Τεχνολογική παιδεία 2. Ανάπτυξη αλγοριθμικής σκέψης 3. Δημιουργικότητα.